Lapsettomuuden teemat kuuluvat seksuaalikasvatukseen

”Muista käyttää ehkäisyä, raskaaksi voi tulla milloin vain.”

”Kuukautiskierto ja siemensyöksyt tarkoittavat sitä että ihminen voi saada lapsia.”

”Sinäkin voit saada omia lapsia sitten kun olet aikuinen.”

”Lapsia saa sitten kun kaksi aikuista oikein paljon rakastaa toisiaan.”

Onko sinulle joskus sanottu näin tai oletko itse sen kummemmin asiaa ajattelematta sanonut näin jollekin?

Lisääntymiseen liittyvä seksuaalikasvatus painottuu paljon siihen, kuinka raskautta voi ehkäistä. Tämä toki on ihan relevanttia tietoa niille, jotka harrastavat seksiä jossa mahdollisuus raskautumiseen on, mutta lapsitoiveet eivät ole vielä ajankohtaisia. Meidän tulisi kuitenkin tarjota lapsille ja nuorille realistinen kuva lisääntymisestä, myös siihen liittyvistä haasteista.

”Muista käyttää ehkäisyä, raskaaksi voi tulla milloin vain.”

Raskaaksi ei voi tulla milloin vain. Aikaikkuna raskautumiseen johtavalle yhdynnälle toki on isompi kuin ovulaation hetki, sillä siittiötkin voivat elää kehossa useamman päivän. Vaikka kiertotietoisuus ja kuukautiskierron kartoittaminen eivät ailahtelevaisille teineille epäsäännöllisellä kuukautiskierrolla ole luotettavin ehkäisymenetelmä, tulisi meidän silti tarjota työkaluja ymmärtää kuukautiskiertoa ja miten sitä voi seurata.

”Kuukautiskierto ja siemensyöksyt tarkoittavat sitä että ihminen voi saada lapsia.”

Kuukautiskierron ja siemensyöksyjen käynnistyminen ei automaattisesti tarkoita, että ihminen on hedelmällinen. Ne ovat merkki siitä, että jos on penis-emätin-yhdyntää, on mahdollisuus että voi tulla raskaaksi. On kiertoja ilman ovulaatiota ja on siemennestettä hyvin vähäisellä siittiömäärällä, ja muita tekijöitä, joiden vuoksi kaikilla ei ole sukusoluja, joilla vauva saisi alkunsa helposti tai lainkaan.

”Sinäkin voit saada omia lapsia sitten kun olet aikuinen.”

Kaikki eivät voi aikuisena saada lapsia. Noin joka viides pariskunta kärsii tahattomasta lapsettomuudesta, ja sateenkaariperheissä lapsen saamiseen voi liittyä ylimääräisiä esteitä, vaikka lapsihaave voikin teoriassa toteutua hyvin monilla tavoilla – tästäkin tarvittaisiin lisääntymisterveydestä puhuttaessa tietoa ja esimerkkejä, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla voisi olla valoisampi näkymä omista perheellistymisen mahdollisuuksistaan.

”Lapsia saa sitten kun kaksi aikuista oikein paljon rakastaa toisiaan.”

Rakkaus ei raskautumiseen riitä, vaan munasolun luonnollinen hedelmöittyminen on kiinni hyvin tarkoista biologisista prosesseista ja välillä vähän tuuristakin, ja tarkkaa puuhaa on myös hedelmöityshoidot.

Millään asialla lapsia ja nuoria ei kannata pelotella – ei raskaaksi tulemisella muttei myöskään vaikkapa iän myötä laskevalla hedelmällisyydellä. Näistä kaikista on kuitenkin hyvä tarjota tietoa ja muistuttaa realiteeteista kauhukuvia luomatta. Erilaisista vanhemmuuksista olisi tärkeä puhua tasapuolisesti ja tasavertaisesti, jotta esim. omien biologisten lasten saaminen ei tuntuisi ainoalta oikealta tavalta tulla vanhemmaksi.

Joillain nuorilla on jo varhain vahva kutsumus vanhemmaksi, osa ei tule edes ajatelleeksi asiaa, niin kaukaiselta se vielä tuntuu nuoruusvuosina. Vaikka perheellistyminen ei olisi ajankohtaista vielä vuosiin ja kaikki annettu tieto ei pysyisi päässä vuosikausia, on myös lapsettomuudesta puhuttuva jo kouluaikana. Siitä hyötyvät nekin, jotka aikanaan saavat toivotusti lapsia ilman haasteita. He osaisivat suhtautua kanssaihmisiin sensitiivisemmin ja olla esimerkiksi utelematta vauva-asioita tuttavilta. Moni tahattomasti lapseton edelleen saa kipeitä kyselyjä ja kommentteja osakseen.

Tietenkin on tärkeä viestiä myös vapaaehtoisesta lapsettomuudesta ja olla asettamatta vanhemmuutta jonkinlaiseksi yleiseksi päämääräksi elämässä. Lapsille ja nuorille voi miltei kaikenlaisiin suunnitelmiin ja haaveisiin sanoa, että se on ihan ok mitä haluat tai et halua, ja on myös ok, jos joskus muuttaisitkin mieltäsi.

Jos haluat jatkossa saada säännöllisesti kirjoituksia lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta, tilaa kuukausittain ilmestyvä maksuton uutiskirjeeni seksuaalikasvatuksesta. Liity postituslistalle tästä!