Mitä tehdä, jos lapsi löytää vibraattorin?

Omat seksivälineet yms. kannattaa ensisijaisesti säilyttää lasten ulottumattomissa, mutta lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu, välineet unohtuu epähuomiossa yöpöydälle tai utelias lapsi onnistuu tonkimaan ne esiin jostain.

Kun lapsi kysyy neutraalisti muotoillusta vibraattorista, voit kertoa sen olevan hieromalaite – et toki kerro koko totuutta, muttet myöskään valehtele. Tämä kelpaa vastaukseksi useimmille lapsille. Jos lapsi vielä päälle saa nopean hartiahieronnan (toki vain puhdistetulla välineellä), on hän viimeistään siinä vaiheessa valmis jatkamaan muihin puuhiinsa. Riittää, kun vastaat lapsen kysymykseen etkä kerro muuta – hän kyllä halutessaan esittää lisäkysymyksiä.

Mikäli väline selvästi muistuttaa penistä ja lapsi sen tunnistaa, ei ole kovin hyvä idea tarjota pientä hartiahierontaa. Myös jos lapsi on jo sen verran vanhempi, että hänellä on aavistus asiasta, kannattaa kertoa koko totuus oli väline minkä näköinen tahansa, jotta lapsi ei koe että pidät häntä tyhmänä.

Koko totuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kerrot tarkasti miten, missä, milloin ja kenen kanssa lelua käytät. On parempikin, kun et puhu lelusta omakohtaisesti, vaan annat yleisesti tietoa siitä, mikä tavara on ja mihin sitä yleensä käytetään. Lapset eivät lähtökohtaisesti halua tietää vanhempiensa seksijutuista ja heille voi olla todella vaivaannuttavaa kuulla miten vanhempi leluja käyttää, vaikka he toki tekevät myös omia johtopäätelmiään erityisesti mitä vanhempia ovat. Käymällä keskustelua henkilökohtaisen sijaan yleisesti, annat lapselle myös esimerkkiä omien rajojen asettamisesta. Voitte keskustella näistä asioista ilman, että kummankaan tarvitsee jakaa toiselle mitään henkilökohtaista juuri omasta seksielämästä.

Mitä sitten voit konkreettisesti kertoa dildosta tai vibraattorista, jos hieromalaite ei enää mene läpi? Tässä muutama esimerkkifraasi, joista voi löytää sopivan välineestä, lapsen iästä ja kehitystasosta riippuen.

– Se on sellainen väline, jota voi käyttää mielihyvän tuottamiseen yksin tai yhdessä jonkun toisen kanssa.

– Se on sellainen lelu, joka voi tuntua mukavalta kun sen laittaa pimppiin.

– Ollaankin juteltu siitä, että oman pippelin/pimpin koskettelu voi tuntua kivalta. Tällä voi kutitella omaa pimppiä niin että tulee hyvä olo. Tämä ei kuitenkaan ole lapsille tarkoitettu, olen pahoillani, että se oli jäänyt lojumaan. Lupaan jatkossa pitää parempaa huolta tavaroistani.

Muistathan myös aikalisän! Voit ottaa aikalisän kahdella tavalla:

1. Kysy lapselta mikä se hänen mielestään on – näin saat sekä tietää onko lapselle jo joku käsitys asiasta ja lisäksi saat hieman lisäaikaa miettiä mitä itse sanot.
2. Kiitä lasta kysymyksestä ja pahoittele, että olit jättänyt oman tavarasi niin huolimattomasti lojumaan ja sano, että palaat asiaan paremmalla hetkellä. Ja muista palata asiaan parin päivän sisällä!

Tärkeintä on, että suhtaudut lapsen kysymykseen asiallisesti ja häpeää tuottamatta. Näin on todennäköistä, että hän jatkossakin kääntyy puoleesi kysymystensä kanssa ja luottaa sinuun.

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu seksuaalikasvatuksen uutiskirjeessä. Tilaa uutiskirje ja saat kuukausittain vastauksia vanhempien lähettämiin kysymyksiin!