Lapsi näkee vanhemman seksitilanteen, mitä tehdä?

AIKUISTEN SEKSI EI KUULU LAPSEN SEKSUAALISUUTEEN

Seksuaalisuus on lapsessa syntymästä alkaen ja myös pieni lapsi on oikeutettu laadukkaaseen seksuaalikasvatukseen. On tärkeää, että lapsi voi kotona kysyä mieltään askarruttavia asioita esimerkiksi siitä, mistä vauva syntyy ja miten vauva päätyy masuun jne. ja hänelle vastataan kysymyksiin lapsentasoisesti ja rehellisesti. Avoimuus ja rehellisyys antavat hyvät edellytykset keskusteluyhteyden säilymiselle nuoruusvuosiin asti.

Aikuisten omat seksiasiat eivät kuitenkaan kuulu lapselle. Moni vanhempi miettii mitä sitten, jos lapsi näkee vanhempansa harrastamassa seksiä. Helpointa toki on ennaltaehkäisy.

Kun aikuiset aikovat harrastaa seksiä lasten ollessa kotona, on hyvä ottaa huomioon joitain asioita:

  • Mikäli mahdollista, lukitse ovi.
  • Säästä erikoisemmat kikkailut varmasti häiriöttömään hetkeen, eli ei seksikeinuja, naamioita, sitomista yms. silloin, kun on riski, että lapsi voi yllättää. Turvallisinta on pysytellä peiton alla.
  • Ei kovaäänistä ääntelyä.
MITÄ SITTEN, JOS LAPSI KUITENKIN TODISTAA VANHEMPANSA SEKSITILANNETTA?

Kun aikuiset touhuavat suht hiljaa peiton alla ja lapsi tulee ovelle, ei hän näe välttämättä juurikaan mitään. Jos lapsi ihmettelee ja kyselee, voivat aikuiset kertoa, että tykkäävät toisistaan niin paljon, että halusivat vielä ennen nukkumaanmenoa halailla ja pussailla peiton alla. Jos lapsi poistuu hämmentyneenä, on asia hyvä ottaa puheeksi viimeistään seuraavana päivänä ellei tilanne vaadi käsittelyä välittömästi. On tärkeää, ettei lapselle jää häpeän kokemusta tapahtuneesta ja että hän tietää, että aikuisten luo voi aina tulla, jos jokin asia huolettaa vaikka sitten keskellä yötä. On myös tärkeää, että lapselle tehdään selväksi, ettei aikuisten tekemisessä ollut mitään pelottavaa tai vaarallista. Mikäli yllätetyksi tulemisen mahdollisuutta ei ole huomioitu ja lapsi näkee ihan suoraan esim. yhdyntää tai sukuelinten hyväilyä käsillä tai suulla, vaatii tilanne käsittelyä lapsen kanssa ja mielellään heti ainakin jollain tasolla. Lapselle kerrotaan ikätasoisesti ja hänen aiemmat tietonsa huomioiden mitä juuri tapahtui ja että kenellekään ei sattunut mitään pahaa. Kannattaa myös varautua lisäkysymyksiin lähiaikoina. On hyvä muistaa, että kysymyksiin tulisi vastata yleisesti eikä omakohtaisesti, sillä vanhempien seksielämä ja -tottumukset eivät kuulu lapselle. Lapselle voi kertoa, että ihmisen kehossa on kohtia joita kosketettaessa tuntuu tosi hyvältä ja siksi aikuiset tekivät niin toisilleen. Tilanteesta ja lapsesta riippuen voi olla tarpeen kertoa myös, että jokainen voi kosketella itseään ja opetella mistä tulee hyvä olo ja että aikuiset saavat kosketella sillä tavalla vain toisten aikuisten sukuelimiä, ei koskaan lasten.

Mitä isompi lapsi on, sitä enemmän hän ymmärtää mistä tapahtuneessa oli kyse. Ja kun kyse on isommasta koululaisesta tai teinistä, he todennäköisesti toivovat, etteivät koskaan olisi tilanteeseen joutuneetkaan. Harva haluaa minkään ikäisenä ajatella vanhempiensa seksielämää ja mikäli se on lävähtänyt kerran silmille (tai korville), sitä voi olla vaikea pyyhkiä pois vaikka haluaisikin. Kun lapsi jo tietää, mistä seksissä on kyse, ei itse tapahtuma vaadi aikuisilta selittelyjä, mutta anteeksipyyntö voi olla paikallaan. ”Anteeksi. Tämä on meidän aikuisten välinen asia ja meidän olisi pitänyt huolehtia siitä, että se myös pysyy meidän välisenä. Olemme pahoillamme, että näit jotain minkä pitäisi olla vain meidän aikuisten yksityistä.” Anteeksipyyntö on lapselle merkki siitä, että hän ei tehnyt mitään väärää eikä hänen tarvitse hävetä mitään. Lisäksi aikuiset anteeksi pyytäessään esimerkillään opettavat rajoista: seksiasiat ovat henkilökohtaisia ja ne eivät lähtökohtaisesti kuulu muille. Vaikka itselle olisi ok olla avoin seksielämästään ikäisilleen tai itseään vanhemmille, on huomiotava myös kumppanin yksityisyys.

ENTÄS SITTEN JOS LAPSET NUKKUVAT SAMASSA SÄNGYSSÄ?

Yleisesti vallitsee mielikuva siitä, että perhepedissä ei voi harrastaa seksiä. Mitä pienempiä lapset ovat, sitä helpompaa se kuitenkin on. Toki asiaan vaikuttaa myös yksittäisten lasten unenlahjat. Lapsia ei voi kuitenkaan vahingoittaa sillä, että harrastaa seksiä samassa huoneessa lasten nukkuessa sikeästi tai vaikka he välillä heräisivätkin. Tällöin aikuisten tulee tietenkin huomioida lapsen tarpeet ennen kuin voivat jatkaa omaa puuhasteluaan. On myös tärkeä muistaa, että lapsi ei tällaisessa tilanteessa ole minkäänlaisessa roolissa mukana aikuisten seksissä eikä kyse ole seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Monessa perheessä perhepeti on toimiva ja koko perheen nukkumista ja jaksamista tukeva nukkumismuoto, eikä aikuisten pelkästään sen takia tarvitse pidättäytyä seksistä kuukausiksi tai vuosiksi. Ja toki on hyvä muistaa myös muut kodin tarjoamat tilat seksille. Mitä pienempiä lapset ovat, sitä helpompi vaihtoehtoisia paikkoja on keksiä. Kun kotona on jo koululaisia ja teinejä, ei sekstailu esimerkiksi keittiönpöydällä ole kovin hyvä idea, jos joku lapsista voi keskellä yötä porhaltaa vessaan tai jääkaapille.

 

(Huom! Tässä kirjoituksessa aikuisten välinen seksi tarkoittaa suostumuksellista seksiä. Mikäli aikuinen kokee seksuaalista kaltoinkohtelua, on tärkeää ottaa yhteys esimerkiksi omaan neuvolaan, Naisten linjan tukipuhelimeen, Rikosuhripäivystykseen tai Ensi- ja turvakotien liittoon. Myös lapsi tarvitsee apua, mikäli joutuu todistamaan aikuisten väkivaltaa.)