Miksi lapsen pippeli seisoo?

Olet saattanut ehkä huomata, että lapsen pippeli välillä jöpöttää, esimerkiksi aamuisin tai sen jälkeen, kun hän on kosketellut itseään.

On täysin normaalia, että jo ihan pienen lapsen pippeli jöpöttää, eli siihen tulee erektio. Se voi tulla stimulaation myötä, eli kun lapsi leikkii pippelillä, räplää sitä ja venyttelee, tai esimerkiksi aamuisin herätessä, aivan kuten nuorilla ja aikuisillakin. Pienten lasten kohdalla ei varsinaisesti puhuta seksuaalisesta kiihottumisesta, mutta kyllä pieni lapsikin jo voi huomata yhteyden sukuelimen koskettelun ja hyvän olon ja mukavan tunteen välillä.

Lapsi tekee kaikenlaisia havaintoja kehostaan, ja yksi on se, että välillä pippeli suurenee. Hän saattaa näyttää sitä ilahtuneena ja innostuneena, eikä lapsen iloa ole syytä pilata. Jos asia tuntuu huolettavan lasta, hänen huoltaan voi helpottaa. Hänelle voi sanoa, että kyllä, välillä pippeli kasvaa ja kovettuu ja sitten taas kutistuu ja pehmenee, ja se on ihan normaalia.

Mutta miksi se pippeli kasvaa ja kovettuu ja mitä hyötyä siitä on?

Lapselle voi kertoa, että pippelissä on sellaisia paisuvaiskudoksia, jotka turpoavat eli suurenevat, kun niihin virtaa paljon verta. Joskus veri alkaa siirtyä pippeliin, kun pippeli innostuu ja tuntuu tosi hyvältä, joskus vaikkapa siksi kun on kylmä tai kuuma, ja joskus se saattaa ihan itsestään kasvaa ilman sellaista syytä, jonka itse huomaisi.

Ihminen pystyy aivojen avulla säätelemään kehossaan monenlaisia asioita, mutta pippeliä ei voi aina määrätä. Joskus se kasvaa ja kovettuu silloin kun ei itse haluaisi, vaikkapa kun haluaisi pötkötellä lattialla vatsallaan leikkien legoilla. Joskus voi myös olla, että haluaisi tosi paljon, että se suurenisi, mutta niin ei tapahdukaan.

Pippelin kasvamisesta ja kovettumisesta on hyötyä silloin, jos joskus isompana haluaa vauvan. Jotta siittiöt pääsevät pippelistä pimppiin ja sitä kautta munasolun luokse, pitää pippelin kovettua, että se on helppo laittaa pimpin sisään. Siittiöitä voi myös kerätä talteen hedelmöityshoitoja varten, ja se onnistuu, kun pippeli on kovettunut. Monille kovettumisesta on myös ihan puhtaasti iloa, niin itselle kuin mahdolliselle kumppanille. Siittiöitä ei kuitenkaan tule aina silloin kun pippeli suurenee ja kovettuu ja pieniltä lapsilta niitä ei tule vielä ollenkaan.

Kirjoitus on alun perin julkaistu seksuaalikasvatuksen uutiskirjeessä, joka ilmestyy kuukausittain. Vastaan uutiskirjeessä lukijoiden kysymyksiin. Tilaa maksuton uutiskirje!