Mitä tehdä, jos lapsi näkee kondomin?

Mitä tehdä, jos lapsi näkee kondomin?

Tämän varmasti jo tiesitkin, mutta sanotaan se nyt kuitenkin: ennaltaehkäisy on kaiken a ja o!

– säilytä kondomeja ja muita intiimitavaroitasi lasten ulottumattomissa
– muista käytön jälkeen laittaa käytetty kondomi esim. WC-paperiin käärittynä roskikseen
– hanki tarvittaessa lukollinen kaappi, laatikko tai vastaava, jos lapsesi on todella uteliasta ja ylttävää sorttia

Mutta kuten kaikki tiedämme, niin pikkulapsiperheissä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja välillä kondomipaketti on jäänyt pyörimään kylpyhuoneen alatasoille, dyykkari löytää roskiksesta limaisen mytyn tai kauppakasseja tyhjentäessä silmiin osuu jotain kiinnostavaa.

Vaikka kasvosi helahtaisivat hetkeksi aivan punaisiksi, ota rauhallisesti, hengittele ja kiitä tästä mainiosta tilaisuudesta
1) keskustella aiheesta lapsesi kanssa
2) antaa hänelle sopivaa ikätasoista tietoa ja
3) osoittaa hänelle, että jatkossakin voi tulla kysymään kaikkea mieltä askarruttavaa.

Mitä sitten vastata, kun lapsi näyttää pientä värikästä pakettia ja kysyy mikä se on?

Yksinkertaisimmillaan voit vastata, että se on kondomi. Tämä tyydyttää monien lasten tiedonjanon. Ei kannata väittää karkiksi, ilmapalloksi tai muuksi, sillä asia selviää lapselle vielä aikanaan ja häntä voi todella paljon hämmentää se, että hänen luotettavana pitämänsä aikuinen on syöttänyt hänelle sellaista pajunköyttä. Ei kuulu sinulle tai ne on aikuisten juttuja myöskin jättävät lapsen yhdeksi kysymysmerkiksi ja hän saattaa kokea, että kysymyksessä oli jotain noloa ja sopimatonta.

Lapsi saattaa jatkaa kyselyään ja tiedustella, mitä sillä sitten oikein tehdään. Nyt pysähdy ja mieti, tarvittaessa kysy, mitä lapsi jo tietää. Voit myös kysyä lapselta mitä hän ajattelee sillä tehtävän. Näin saat jonkin käsityksen lapsen tietotasosta ja joskus lapsi on saattanut kuulla asian jo jostain muualta kuten isosisaruksilta tai pihan lapsilta. Tällöin pääset varmistamaan, että lapselle jää varmasti oikeat tiedot, kun voit itse täydentää tietoja ja korjata mahdollisesti syntyneitä väärinkäsityksiä.

Lapsen kanssa kondomista kerrotaan raskaudenehkäisyyn liittyen, seksitaudeista ehtii jutella myöhemminkin. Tietääkö lapsi miten vauvoja tehdään? Jos lapsi tietää jo, että vauva saa alkunsa, kun siittiöt menevät pippelistä pimppiin ja sitä kautta kohti munasolua, voi hänelle kertoa, että kondomi on sellainen huppu, joka laitetaan pippelin päälle, etteivät vauvasiemenet pääse karkaamaan pimppiin. Sitä käytetään silloin, kun ei haluta perheeseen uutta vauvaa. On hyvä kertoa asiasta yleisesti, eikä omakohtaisesti.

Jos lapsi ei vielä tiedä miten vauvat saavat alkunsa, on nyt hyvä tilaisuus käsitellä sitä aihetta. Jos aihe tuntuu vaikealta, voi avuksi ottaa vaikkapa lastenkirjoja. Jos tarvitset aikaa orientoitua, voit sanoa lapselle, että tämä asia on niin tärkeä, että voisitte palata siihen toisella hetkellä – kunhan muistat palata asiaan lähipäivien aikana. Näin varmistat, että lapsi palaa luoksesi myös seuraavien kysymystensä kanssa ja pitää sinua jatkossakin luotettavana aikuisena, jonka puoleen voi kääntyä asiassa kuin asiassa.