Sisarusten välinen koskettelu

Lapset 4v ja 2,5v ovat olleet tosi kiinnostuneita toistensa pippelistä ja pimpistä. 4v kertoi aamulla, että piilossa koski pikkuveljen pippeliin ja pienempi siskon pimppiin. Miten tällaiseen tulisi suhtautua ja lapsia ohjata?

Kiinnostus sukuelimiin on luonnollista

On todella luonnollista, että pieni lapsia alkaa kiinnostaa omat sukuelimet ja myös toisten sukuelimet – etenkin silloin, kun sisaruksen/kaverin/vanhemman sukuelin eroaa omasta. Pienille lapsille sukuelimissä ei ole mitään kummallista, ne ovat kehonosia siinä missä muutkin. Erityisen kiinnostuksen sukuelimiin voi aiheuttaa ensinnäkin se, että ne normaalisti ovat piilossa ja toisekseen se, että ne ovat kaikilla erilaisia. Pimppien ja pippeleiden joukossakin on toisistaan poikkeavia yksilöitä ja näitä eroavaisuuksia on jo pienillä lapsilla, vaikka yksilölliset erot usein tulevat paremmin esiin kasvun myötä.

Kiitä lasta luottamuksesta

Ensinnäkin lapsia voi kehua – kiitos kun kerroitte mitä puuhasitte! Lapsilta voi kysyä mistä he olivat saaneet ajatuksen tehdä niin, miksi he tekivät sitä piilossa ja miltä se tuntui, sekä halusivatko molemmat tehdä niin. Näin samanikäisillä lapsilla leikki ja tutkailu on ollut mahdollisesti ihan tasavertaista. Lähtökohta olisi heti eri, mikäli lapset olisivat esimerkiksi 6- ja 2-vuotiaat. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, miten lapset kehittyvät, joku 4-vuotias voi olla jo hyvin taitava manipuloimaan ja toisaalta parivuotias aika pieni tietoisesti päättämään onko asia ok. Kysymysten avulla voi selvittää lisää mitä tilanteessa tapahtui ja aistia lasten tuntemuksia asiasta.

Kerro kehollisesta itsemääräämisoikeudesta

Lasten kanssa on tärkeä jutella siitä, että jokaisen keho on oma ja arvokas, ja itse saa päättää kuka siihen koskee ja millä tavalla. Jos ei ole ihan varma, että haluaako toisen koskettavan omaa kehoa tai haluaako itse koskea toisen kehoon, on aina parempi sanoa ei ja jättää koskematta. Voi olla myös, että on sellaisia alueita kehossa, joita ei halua koskettavan. Monille pippeli ja pimppi voivat olla sellaisia osia, joita haluaa vain itse kosketella, koske ne ovat hyvin herkkiä alueita. Tärkeää olisi myös muistaa, että jos omaan tai toisen pippeliin tai pimppiin koskee, pitää kädet olla pestynä ja myös koskettelun jälkeen on hyvä pestä kädet.

Lapsille on tärkeää painottaa, että kosketus on ok vain, jos molemmat sitä haluavat ja että se ei ole aikuisilta salattava asia, ja toisten sukuelimiin ja peppuun ei pitäisi koskea ollenkaan. Jos joku toinen lapsi tai aikuinen koskettaa lasta tai pyytää häntä koskettamaan itseään ja sanoo, ettei siitä saa kertoa kenellekään, ei sellaista salaisuutta tarvitse pitää, vaan on tosi tärkeää kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle.

Puutu tarvittaessa tilanteeseen

Siinä missä lasta ei saa koskettaa ilman tämän lupaa, ei lasta myöskään voi pakottaa koskettamaan ja koskettelemaan – ei itseään eikä toisia. Lasten välillä voi esiintyä sitä, että esimerkiksi isosisko pyytää pikkuveljeään koskemaan pimppiään. Jos pienempi lapsi on esimerkiksi vasta parivuotias tai nuorempi, saattaa hän pitää kehotusta kivana leikkinä. Pieni lapsi ei osaa vielä tehdä tietoista valintaa siitä, haluaako hän koskea juuri pimppiä/pippeliä tai että omaansa kosketaan. Tämän vuoksi on ihan ok, jos aikuinen puuttuu leikkiin ja sanoo, että omaa pimppiä/pippeliä voi tutkia, mutta sovitaanko, että toisen pimppiin/pippeliin ei jatkossa kosketa.

Tärkeintä on siis olla suuttumatta lapsille, kiittää että he kertoivat asiasta sekä puhua kehon itsemääräämisoikeudesta ja hygieniasta. Lisäksi on hyvä varmistaa, että kaikki osapuolet ovat olleet mukana leikissä omasta halustaan ja tarvittaessa ohjata muihin leikkeihin, mikäli lasten leikki on vaikuttanut epätasa-arvoiselta tai jollain tapaa vahingolliselta sekä puuttua, mikäli ilmenee selkeää ei-suostumuksellista koskettelua selvästi eri ikäisten sisarusten välillä.

Lue Instagram-julkaisuni nakuleikeistä.

Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin uutiskirjeessä. Mikäli haluat jatkossa saada kuukausittain ilmestyvän maksuttoman uutiskirjeeni seksuaalikasvatuksesta, liity postituslistalle!