Sukuelinten moninaisuus koulun seksuaalikasvatuksessa

Viikko sitten vietettiin kansainvälistä silpomisen vastaista päivää. Suomen World Vision on tehnyt tärkeää työtä silpomista vastaan jo vuosikausia ja viime vuonna lanseerattiin Pelasta pimppi -kampanja. Katsoin viime maanantaina Huomenta Suomen haastattelun, jossa keskustelemassa olivat World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sekä Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Maailmalla naisten ja tyttöjen kouluttaminen on avainasemassa silpomisten lopettamiseksi. Kuten Gothonikin Huomenta Suomessa totesi, perheet todella ajattelevat antavansa tyttärelleen parasta, kun ympärileikkauttavat tämän. Ympärileikattu tyttö pääsee aikanaan hyviin naimisiin. Kouluttaminen ja tutkittuun tietoon vetoaminen on saanut jopa perinteiset silpojat luopumaan tehtävästään, jota ovat suorittaneet vuosikymmeniä. Esimerkiksi Keniassa vuonna 1984 ympärileikattuja oli 41 % 15-19-vuotiaissa työtissä, vuonna 2014 enää 11 %. Ympärileikkaus on Keniassa nykypäivänä laitonta, mutta erityisesti maaseudulla vanhoja perinteitä pidetään yllä vielä lakeja uhmaten.

Ongelma ei kuitenkaan ole vain siellä jossain, vaan myös täällä Suomessa on joukko ympärileikattuja naisia. Suomessa kyseessä on rikoslaissa kielletty teko, mutta moni on ympärileikattu kotimaassaan jo ennen Suomeen tuloa ja maahanmuuttajaperheiden tyttöjä saatetaan esimerkiksi koulujen loma-aikoina viedä kotimaahansa silvottaviksi. Joskus tällaisesta saattaa olla viitteitä etukäteen ja silloin on syytä tehdä lastensuojeluilmoitus. Aina matkaa ei kuitenkaan voi ennakoida ja syksyllä naapuripulpetissa saattaa istua tyttö, joka meinaa pyörtyä kivusta ja kärsii pitkistä kivuliaista kuukautisista.

Huomenta Suomessa Millariikka Rytkönen sanoi, että asia tulisi ottaa perheen kanssa puheeksi jo synnytyssairaalassa. On todella tärkeää, että asia otetaan puheeksi hyvissä ajoin ennen kuin se on ajankohtaista. Kun se on ajankohtaista, on pahin joko jo tapahtunut tai asiasta ollaan niin tunnekuohun vallassa, ettei sensiitiivisinkään valistus välttämättä enää pure vaan pahimmillaan aiheuttaa pahemman vastareaktion vanhemmissa.

On muuten kiinnostavaa, että alun perin silpominen on ollut miesten tapa rajoittaa tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta, mutta nykypäivänä nimen omaan ne suvun naiset pitävät yllä tätä perinnettä. Tätä he tekevät siitä huolimatta, että ovat itse kärsineet silpomisesta ja tietävät miten kamala ja vaarallinen on itse toimenpide ja esim. virtsaaminen, kuukautiset ja yhdyntä sen jälkeen.