Voiko lapsen antaa ottaa nakukuvia itsestään?

6- ja 8-vuotiaat tyttäreni olivat kiinnostuneita pimpeistään ja annoin heille peilit, joiden avulla tutkia. He innostuivat siitä kovasti, ja olisivat halunneet ottaa kuvia pimpistä ja pepusta. Sanoin, että se ei ole hyvä idea ja lapset kysyivät miksi. En osannut selittää, kun en halunnut heille sanoa suoraan, että pelkään kuvien joutuvan pedofiilien käsiin. Miten voisin selittää heille asian?

Muistan, kuinka ala-asteella ollessani kaverini serkkuineen sai idean ottaa kuvia, joissa he poseeraavat niin, että sukuelimet näkyvät. Kamera oli heidän mummonsa, ja kuvaussession jälkeen heille iski tajuntaan, että samalla kameralla oli otettu kuvia erään toisen serkun synttärijuhlista. 90-luvulla ei voinut vain poistaa yksittäisiä kuvia puhelimelta tai kameran muistikortilta, joten oli estettävä mummoa viemästä filmirullaa kehitettäväksi. Tämä porukka päätyi siihen, että MINUN tuli kertoa asiasta heidän mummolleen.

No, en muista kuinka asiasta lopulta selvittiin enkä tiedä, kuinka paljon tämä tapahtuma enteili uraani seksuaalikasvattajana, mutta se oli selvää, että kyseiset lapset itsekin aika pian ymmärsivät, että hetken mielijohteesta tehty tempaus taisi ylittää jotain rajoja.

Kehoilottelusta häveliäisyyteen

Häveliäisyys omasta kehosta muodostuu pikku hiljaa ja monesti kouluunmenoiässä on myös vaihe, jolloin lapsi välillä verhoilee ja piilottelee itseään perheenjäsentenkin edessä, ja toisena hetkenä ylpeänä tanssii samaa nakutanssia kuin aina ennenkin. Lapsi hakee omia rajojaan ja pohtii omaa ja muiden suhtautumista kehoonsa.

Kun lapsi kokee aitoa iloa ja ihastusta omasta kehostaan ja myös sukuelimistään, on ymmärrettävää, että siitä haluaisi ottaa vaikka kuvan. Esitelläänhän kuvista muitakin kivoja asioita muille.

Kuinka samanaikaisesti pitää yllä lapsen ilo ja ylpeys ja kuitenkin antaa ymmärtää, että omista sukuelimistä ja pyllystä ei välttämättä ole kannattavaa ottaa kuvia?

Ei mikään helppo kysymys!

Lapsille voisi kertoa esimerkiksi näin (ja pimpin korvata pippelillä):

Tiedän että sinusta/teistä on kiva ottaa kuvia muistoksi itsellenne tärkeistä asioista. Onpa ihanaa, että oma pimppi voi tuntua sellaiselta tärkeältä asialta. On ihan tavallista ottaa kuvia ihmisistä ja näyttää niitä muillekin, mehän näemmä ihmisiä jatkuvasti ympärillämme. Emme kuitenkaan näe pimppejä kuin saunassa ja uimahallissa, ja sielläkin kuvaaminen on kielletty. Kaikilla on oikeus omaan kehoonsa ja siihen, että saa olla nakuna ilman, että joku ottaa kuvia. Voi tykätä omasta nakusta kehostaan tosi paljon, ja silti ei välttämättä halua, että itsestä on kuvia nakuna. Monille ihmisille nakuna oleminen ja oma sukuelin on tärkeitä asioita, niin tärkeitä, että niitä ei välttämättä haluakaan jakaa ihan kenen tahansa kanssa. Joskus on kiva jakaa vaikka omille kavereille tai omalle rakkaalle ja me jokainen saadaan itse päättää omasta kehostamme ja siitä, kenelle näytämme omaa pimppiämme, kunhan muistetaan kysyä toiselta lupa, haluaako hän nähdä sen. Kuitenkin kun meillä on nykyään kaikki tällaiset laitteet ja netti, joiden avulla ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa, ei voi koskaan olla varma, että mihin ne otetut ja lähetetyt kuvat päätyvät ja ketkä oikeastaan näkevät niitä. Siksi on parempi, ettei oteta nyt pimpistä ja pepusta kuvia. Voimme itse ihailla niitä omassa rauhassamme koska eivät ne onneksi meiltä mihinkään katoa. Mutta haluaisitko vaikka piirtää tai maalata oman pimppisi ja peppureikäsi? Olethan nyt katsonut peilin kautta mallia.

Turvataitoja pelottelematta pedofiileilla

Ei tarvitse mitenkään korostaa sitä, että kuvat voisivat päätyä vääriin käsiin, mitä seurauksia sillä voisi olla, ja miten jotkut aikuiset tykkäävät katsella kuvia lasten pimpeistä vaikkei saisi. Lapselle voi turvallisesti ja tahdikkaasti asettaa rajoja ja opettaa turvataitoja ilman, että tarvitsee kertoa mitä maailman vaaroja rajojen avulla ennaltaehkäistään tai mainita sanaa pedofiili. Tällainen lähestyminen riittää hyvin alle kouluikäisille ja pikkukoululaisille. Mikäli he itse tuovat esiin huolta ja ovat esimerkiksi lukeneet uutisia pedofiileistä tai kuulleet niistä isommilta lapsilta, on asiasta tietenkin juteltava. Meillä on kuitenkin oikeus suojella pieniä lapsia maailman pahalta ja mahdollisuus opettaa heille turvataitoja, vaikkeivät he vielä tietäisi, miltä kaikelta niiden avulla voi suojautua.

Kuvien levittäminen ilman suostumusta on rikos

Vaikka pieniä lapsia onkin hyvä ohjeistaa siihen, ettei omia sukuelimiä kuvattaisi, on kuitenkin tärkeää muistaa se, ettei kyseessä ole mikään rikos. Kuvan näyttäminen tai lähettäminen toiselle ihmiselle ilman tämän suostumusta voidaan kokea seksuaaliseksi häirinnäksi ja silloin se on väärin. Mutta jos itse haluaa ottaa ja lähettää kuvan, ja toinen sen myös haluaa vastaanottaa, ei kuvan lähettäminen ole mikään rikos. Vasta, jos toinen ihminen ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta levittää kuvaa eteenpäin, on kyseessä rikos. Se ei ole kuvassa esiintyvän henkilön vika. Alle kouluikäiset ja pikkukoululaiset tarvitsevat kuitenkin vielä tukea ja ohjausta tässä asiassa, sillä heidän harkintakykynsä ja ymmärryksensä ei ole vielä samanlainen kuin vaikkapa 12-, 17- tai 26-vuotiaalla. Ennalta ehkäisevästi voimme sanoa kaikenikäisille, että kun lähetämme kuvan jollekin toiselle, emme enää itse pysty hallitsemaan sen liikkeitä, mutta ei ole väärin luottaa toiseen ihmiseen. Kuvan lähettäminen itsestään ei koskaan ole rikos, vain sen tai toisesta ilman lupaa otetun kuvan levittäminen ilman suostumusta ovat rikoksia.

Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin uutiskirjeessä. Mikäli haluat jatkossa saada kuukausittain ilmestyvän maksuttoman uutiskirjeeni seksuaalikasvatuksesta, liity postituslistalle!

Ps. Tilaa pimppipeili verkkokaupasta!